Gelap

Rumahku Syurgaku Finale 12

🇲🇾 Malaysia
Kelajuan: 1.0x
Status: Sedia
×

Bantuan tetapan main balik

Jika sudah menggunakan Chrome/Edge, tetapi tetap tidak boleh putar, semak tetapan Telefon/PC Anda.
Pastikan enjin TTS aktif, menggunakan bahasa yang ingin anda dengar.

Untuk pengguna Android dan OS lain

Untuk pengguna Android, Harmony, Lineage, Ubuntu Touch, Sailfish, ColorOS / FuntouchOS, hyperOS, dll
Akses Menu: Buka Tetapan > Kebolehcapaian > Output Teks-ke-Ucapan.
Jika tiada, Tetapan > kotak carian di atas > masukkan "text-to-speech" atau "text"
Lalu pilih teks-ke-suara atau teks-ke-ucapan, atau yang serupa dengannya.
Untuk menambah bahasa, klik ikon gear ⚙ > pasang data suara pilih bahasa yang anda inginkan.

Untuk pengguna iOS

Buka Tetapan > Kebolehcapaian > Kandungan Diucapkan
Atau tetapan > kotak carian di atas > masukkan "kandungan diucapkan" enter
Untuk tambah bahasa pilih suara pilih suara

Untuk pengguna PC MacOS

Akses Menu: Klik Menu Apple () > Tetapan Sistem > Kebolehcapaian > Kandungan Diucapkan.

Untuk pengguna Windows

Windows 10 & 11
Akses Menu: Buka Mula > Tetapan > Masa & Bahasa > Pertuturan atau Speech.
Windows 7 & 8
Panel Kawalan > Kemudahan Akses > Pengecaman Pertuturan > Teks ke Ucapan
Windows XP
Mula > Panel Kawalan > Bunyi, Pertuturan dan Peranti Audio > Pertuturan
Windows 2000 & ME
Mula > Tetapan > Panel Kawalan > Pertuturan
Untuk pengguna PC jenis lain, seperti Linux, ChromeOS, FreeBSD, dll.
Sila cari tetapan untuk aktifkan text-to-speech di enjin carian, seperti Google, Bing, dll

Nota Buat masa ini, halaman ini berfungsi mengikut enjin daripada peranti anda.
Jadi suara yang dihasilkan, mengikut enjin TTS daripada peranti anda.

Rumahku Syurgaku Finale 12

. Aku membunyikan hon di hadapan rumah Cikgu Siti, tidak lama kemudian dia keluar, berseluar jeans dan blaus pink yang dimatch dengan shawl yang dililit kemas.
Setelah pagar ditutup, dia memasuki keretaku yang sedia menunggu.
"Sorry lambat sikit" kataku"Ops cikgu Sham ada sekali ke..." soalnya apabila dia membuka pintu sebelah kiri pemandu, mungkin dia tak perasan yang Cikgu Sham ada bersamaku.
Memang aku dah pakat dengan Cikgu Sham, yang dia akan datang ke rumahku terlebih dahulu, dan kami bergerak dengan satu kereta mengambil Cikgu Siti pula.
"Lupa nak habaq yang Cikgu Sham tumpang aku" ujarku apabila Cikgu Siti membuka pintu belakang.
"Its OK, kita one way, jimat sikit kalau car Jawab Cikgu Siti.
"Sorry Tie, saja bagi balas Cikgu Sham sengih.
"Surpirse la Juih Cikgu Siti pula.
"Nasib baik la Cikgu Sham bagi idea ni, kalau ikut aku, tah la.."dengusku meneruskan pemanduan menuju ke destinasi.
"Ni kira cadangan dia la, report pasal bekas laki hang tu?""Haa, aku tak terpikiaq sampai tara tu, semalam tak boleh tidoq dok pikiaq, kalau la dia sungguh buat macam cikgu Sham kata, naya aku" ujarku "Orang jantan ni, bila dah gila, memang lagu tu, depa tak pikiaq apa dah, baguih jugak hang buat report awai, ada gak bukti hang pertahankan diri hang" balas Cikgu Siti bersetuju dengan apa yang akan kami lakukan.
Aku dah bagitau semua yang dicadangkan oleh Cikgu Sham semasa aku telefon dia minta dia teman aku pergi balai.
"Memang pun, gila babi...." jawabku marah.
"Nanti hang nak kata apa masa kat balai?""Bab tu jangan risau, saya uruskan nanti" sampuk Cikgu Sham yang dari tadi asyik mendengar kami membebel.
"Semua aku dah print siap""Nasib baik hang tak delete conversation tu""Tu la pasai, mujuq ada"Aku teruskan memandu, jarak ke Balai Polis tidak jauh mana, namun disebabkan hari cuti, kereta agak banyak di jalan raya.
Tambahan pula orang baru lepas solat Jumaat, memang sedikit sesak.
Namun, kami tiba di balai tepat pada masanya.
Setelah meletakkan kereta di ruang yang disediakan untuk orang awam, kami bertiga melangkah ke pintu utama, Cikgu Sham pergi ke arah kaunter lalu dia melambai ke arah kami untuk turut serta, kelihatan segak berbaju Melayu, berseluar slack.
Baru balik dari masjid gayanya, lalu terus menuju ke rumahku.

Sumber:Internet